Mamy 10 452 opinii naszych Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Związek małżeński z obcokrajowcem

Autor: Wioletta Dyl • Opublikowane: 21.06.2013

Chciałabym zawrzeć związek małżeński z obcokrajowcem. Mój partner mieszka w Kosowie i nie ma możliwości podróżowania bez wizy, którą jest bardzo trudno uzyskać. Ja zaś mieszkam w Holandii, ale być może przeprowadzę się niedługo do Francji, obywatelstwo mam natomiast polskie. Z moim partnerem chcielibyśmy w końcu zamieszkać razem, i to możliwie jak najszybciej. Czy po ślubie mój partner mógłby bez problemu zamieszkać w którymś z krajów Unii Europejskiej? Z tego co wiem, w Holandii trzeba mieć ukończone 21 lat i zarabiać co najmniej 1500 euro miesięcznie. Jestem studentką (mam 20 lat) na utrzymaniu rodziców. Czy pomoże w tym przypadku zaświadczenie o zarobkach rodziców? Czy wymagana jest znajomość języka kraju, w którym zamierza się zamieszkać? Czy jeśli mój partner zostanie moim mężem, to będzie mógł zostać w Holandii, jeśli dostanie tam dobrą pracę, a ja zdecyduję się na powrót do Polski? Jakie są wymogi, żeby partner mógł zamieszkać w Polsce?

Wioletta Dyl

»Wybrane opinie klientów

Rewelacja!!! Wszystko bardzo klarownie wytłumaczone. Korzystałem z usług nie jednego prawnika, ale tak przygotowane pismo i objaśnienia jakie otrzymałem wprawiło mnie w zdumienie. Wszystko na najwyższym poziomie!!! Polecam serdecznie i dziękuję całemu zespołowi ePorady24, a w szczególności Panu Karolowi Jokielowi.
Zbyszek
Żadna opinia nie wyrazi mojej wdzięczności dla zespołu ePorady. Moja sprawa wydawała mi się tak skomplikowana, że nie do rozwiązania. Nie wiedziałem, od której strony ją zacząć. Szperając w internecie, natrafiłem na ePorady i okazało się, że moją sprawę można zacząć od strony, której absolutnie bym się nie spodziewał.
Jestem bardzo zadowolony z obrotu sprawy, która mnie dotyczy. Z tak znikomych danych, które przekazałem, otrzymałem pismo tak profesjonalnie napisane, jakby zespół ePorady był moim bardzo dobrym znajomym i znał mój problem tak dobrze jak ja. Dziękuję bardzo i będę polecał wszystkim korzystanie z waszych usług.
Henryk
Bardzo, bardzo dziękuję!!! W ciągu dwóch dni otrzymałam więcej wiadomości na temat mojej sprawy niż w ciągu 2 miesięcy od dwóch adwokatów!!!! Do tej pory dowiadywałam się tylko, jakie prawa ma osoba, która naraziła mnie na ogromne szkody, i jakie konsekwencje grożą mi, jeżeli nie będę respektować tych praw. Nawet odpowiedź na dodatkowe pytanie nastąpiła szybciej i była bardziej wyczerpująca niż trwająca od tygodnia dyskusja na ten temat z moim pełnomocnikiem (teraz byłym). O kosztach nie mówiąc. BARDZO POLECAM!!!
Małgorzata
Widziałem już wiele pozwów, ale sporządzony przez prawnika z eporady24.pl jest prawdziwym majstersztykiem i wyrazem profesjonalizmu. Jasno, konkretnie, przy minimum słów, maksimum treści. Do tego relacja jakości do ceny również znajduje swoje uzasadnienie. Z pełnym przekonaniem wygranej sprawy zanoszę pozew do sądu. Nikomu nie należy życzyć sądowych spraw, ale gdyby zaszła potrzeba, z pełnym przekonaniem mogę polecić eporady24.pl.
Jacek
Powiem tak: cuda załatwiane są od ręki! Na sprawie w sądzie sędzina była zaskoczona tak profesjonalnym i rzeczowym przygotowaniem, a wszystko dzięki ePorady24! Zakończyłem sprawę i wygrałem!!!! Polecam ten serwis i serdecznie dziękuję. Tak sprawnej obsługi mógłby pozazdrościć każdy inny serwis! Prawnicy są na najwyższym poziomie!!! Polecam z całego serca!!!
Zbyszek

Pani sytuacja jest dosyć skomplikowana. Postarałam się zebrać w poniższej odpowiedzi kwestie, wydaje mi się, najbardziej dla Pani interesujące.

 

Jak zapewne Pani wiadomo, Pani, jako obywatelce Unii Europejskiej, przysługuje prawo do swobodnego przemieszczania się i pobytu na terytorium wszystkich państw członkowskich Unii. Prawo to rozciąga się także na niektórych członków Pani rodziny, nawet jeżeli nie mają oni obywatelstwa Unii. Kwestię tę reguluje dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2004/38/WE z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie prawa obywateli Unii i członków ich rodzin do swobodnego przemieszczania się i pobytu na terytorium państw członkowskich. Dyrektywę tę stosuje się w przypadku wszystkich obywateli państw trzecich, będących członkami rodziny obywatela Unii, w rozumieniu art. 2 pkt 2 tej dyrektywy, którzy towarzyszą mu lub dołączają do niego w państwie członkowskim innym niż państwo, którego obywatelstwo on posiada. Z przepisów dyrektywy 2004/38 wynika prawo wjazdu i prawo pobytu w tym państwie członkowskim, niezależnie od tego, czy dany obywatel państwa trzeciego przebywał wcześniej zgodnie z prawem w innym państwie członkowskim.

 

Dyrektywa ta do członków rodziny zalicza następujące osoby:

 

  • małżonka – czyli osobę związaną z obywatelem UE ważnym małżeństwem,

 

  • partnera – osobę, z którą obywatel UE zawarł zarejestrowany związek partnerski, na podstawie ustawodawstwa jednego z państw członkowskich Unii, pod warunkiem że państwo przyjmujące (to, w którym obywatel i partner chcą korzystać z prawa pobytu) traktuje takie związki partnerskie jako równoważne z małżeństwem,

 


Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

  • dzieci i wnuki obywatela UE lub jego małżonka albo partnera, które nie ukończyły dwudziestego pierwszego roku życia lub pozostają na jego utrzymaniu; do tej kategorii należą przykładowo dzieci małżonka obywatela UE z poprzedniego małżeństwa, przy czym ocenie podlega, czy osoba ta rzeczywiście jest utrzymywana przez obywatela UE, jego małżonka lub partnera,

 

  • rodziców i dziadków obywatela UE, jego małżonka lub partnera, o ile pozostają na ich utrzymaniu.

 

A zatem obywatel państwa trzeciego będący członkiem rodziny obywatela Unii ma na podstawie powołanej dyrektywy prawo dołączenia do niego w przyjmującym państwie członkowskim, niezależnie od faktu, czy osiadł on w tym państwie przed czy po założeniu rodziny. Zdaniem Trybunału Sprawiedliwości WE bez znaczenia jest okoliczność, czy obywatele państw trzecich będący członkami rodziny obywatela Unii wjechali do przyjmującego państwa członkowskiego przed czy po tym, jak zostali członkami rodziny tego obywatela Unii, gdyż odmowa ze strony przyjmującego państwa członkowskiego przyznania im prawa pobytu może zniechęcić również rzeczonego obywatela Unii do dalszego pobytu w tym państwie członkowskim.

 

Jak wynika z powyższego, aby partner mógł przebywać wraz z Panią w krajach UE jeszcze przed zawarciem małżeństwa, potrzebne będzie np. zaproszenie z Pani podpisem poświadczonym notarialnie. Dokumenty, jakie prawdopodobnie należy przedstawić w takiej sytuacji, to dowód wskazujący na wysokość zarobków (np. wyciąg z konta bankowego lub jakiekolwiek zaświadczenie o wysokości zarobków), kserokopia aktu notarialnego właściciela budynku, gdzie będzie mieszkać Pani partner (należy również zabrać oryginał do wglądu) lub zaświadczenie o najmie lokalu, zaświadczenie o liczbie osób mieszkających w lokalu. Dalszy pobyt, wybiegający poza limit dni wyznaczony w wizie wjazdowej, musiałby się już jednak odbywać na zasadach, o których informacje należy zaczerpnąć w miejscowych urzędach (w Polsce – urząd wojewódzki).

 

Skoro jest Pani studentką na utrzymaniu ojca, musi to Pani wykazać lub poprosić ojca o podpisanie zaproszenia przez niego. Proszę jednak zapytać o takie szczegóły we właściwym urzędzie.

 

Gdyby się Pani zdecydowała na zawarcie związku małżeńskiego ze swoim partnerem, który jest obcokrajowcem, za granicą, mogą to Państwo zrobić zarówno w polskim konsulacie, jak i w miejscowym urzędzie stanu cywilnego. W pierwszym przypadku potrzebne będą dokumenty, takie jak np. akty urodzenia oraz ważne paszporty. Jeśli chcą Państwo pobrać się w miejscowym urzędzie, najlepiej by było, gdyby sami Państwo się zorientowali, jakie dokumenty będą potrzebne.

 

Po ślubie powinna Pani powiadomić polski urząd stanu cywilnego o zmianie stanu cywilnego, przedstawić oryginał aktu małżeństwa (wraz z tłumaczeniem) oraz dowód osobisty. Załatwianie tych formalności ominie Panią tylko wówczas, jeśli wezmą Państwo ślub w polskiej placówce dyplomatycznej, bo w tym przypadku zrobią to urzędnicy.

 

Niemniej jednak od małżonków spoza UE kraje UE mogą wymagać posiadania ważnej wizy. Władze krajowe natomiast mają obowiązek wydawania małżonkom wiz. Jeżeli istnieje podejrzenie, że małżeństwo jest fikcyjne, kraje Unii mogą przeprowadzić postępowanie wyjaśniające na podstawie wyraźnie określonych kryteriów. Powinny również zagwarantować, że w każdym przypadku uwzględnione zostaną wszystkie okoliczności.

 

Pani ewentualny współmałżonek nie będzie potrzebował wizy do kraju, do którego się udaje, jeżeli kraj ten należy do strefy Schengen, a on posiada kartę pobytu lub wizę wydaną w innym kraju należącym do strefy Schengen albo podróżuje razem z Panią lub po to, aby do Pani dołączyć, oraz posiada kartę pobytu wydaną w innym kraju UE (z wyjątkiem kraju, którego obywatelstwo Pani posiada). Pani małżonek/ narzeczony może zwrócić się do władz kraju UE o oficjalne uznanie za członka Pani rodziny. Proszę jednak pamiętać, że kraje UE mają obowiązek rozpatrzenia wniosku, ale niekonieczne pozytywnie.

 

Dla przypomnienia kraje należące do strefy Schengen to: Austria, Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Luksemburg, Niderlandy, Niemcy, Portugalia, Szwecja, Włochy, Estonia, Litwa, Łotwa, Malta, Polska, Czechy, Słowacja, Słowenia, Węgry, a także Szwajcaria, Norwegia i Islandia (ostatnie 3 państwa to państwa obszaru Schengen nienależące do UE).

 

Wielka Brytania, Irlandia, Cypr, Bułgaria oraz Rumunia są państwami członkowskimi UE, które nie należą do państw obszaru Schengen.

 

Aby uniknąć problemów, najlepiej byłoby, gdyby skontaktowała się Pani z konsulatem Holandii czy Francji (kraju, w którym zamierza Pani mieszkać) i ustaliła, jakich dokumentów będzie potrzebował Pani małżonek (narzeczony) z Kosowa do przekroczenia granicy, w szczególności, czy konieczna jest wiza wjazdowa i ile czasu zajmuje jej uzyskanie. W zasadzie kraje należące do wolnej od paszportów strefy Schengen powinny wydawać wizę w ciągu 15 dni, z wyjątkiem rzadkich przypadków, gdy władze muszą uzasadnić swoją decyzję.

 

Niektóre kraje UE wymagają, aby pochodzący spoza UE krewny zgłaszał swój pobyt w odpowiednim terminie po przyjeździe i mogą nakładać kary, np. grzywny, w przypadku braku takiego zgłoszenia.

 

Zanim więc małżonek (narzeczony) przyjedzie do kraju UE, proszę także sprawdzić, jakie są terminy i wymogi zgłaszania pobytu władzom krajowym. Do zgłoszenia pobytu wystarczy zasadniczo paszport. Przy zgłoszeniu nie powinny być pobierane żadne opłaty.

 

W przypadku pobytów krótszych niż trzymiesięczne jedynym wymogiem wobec obywateli Unii jest posiadanie ważnego dowodu tożsamości lub paszportu. Przyjmujące państwo członkowskie może wymagać od zainteresowanych osób zgłoszenia swojej obecności na jego terytorium w racjonalnym i niedyskryminującym terminie. Pani ewentualny małżonek, nieposiadający obywatelstwa danego państwa członkowskiego, miałby takie samo prawo jak Pani, gdyby posiadał kartę pobytu – traktowana ona jest tak samo jak wiza krótkoterminowa.

 

Prawo pobytu przez okres przekraczający trzy miesiące (nie dotyczy to obywateli Unii) podlega określonym warunkom. Pani małżonek powinien wystąpić do władz nowego kraju (urząd gminy lub lokalny posterunek policji) o kartę pobytu. Musiałby on spełnić jeden z poniższych warunków, a więc:

 

  • być pracownikiem najemnym lub osobą pracującą na własny rachunek lub

 

  • posiadać wystarczające środki oraz być objętym pełnym ubezpieczeniem zdrowotnym, aby nie stanowić obciążenia dla systemu pomocy społecznej przyjmującego państwa członkowskiego w okresie pobytu (państwa członkowskie nie mogą ustanowić określonej kwoty, którą uznają za „wystarczające środki”, lecz muszą uwzględnić osobistą sytuację danej osoby), lub

 

  • odbywać kształcenie zawodowe jako student i posiadać wystarczające środki oraz być objętym pełnym ubezpieczeniem zdrowotnym, aby nie stanowić obciążenia dla systemu pomocy społecznej przyjmującego państwa członkowskiego w okresie pobytu, lub

 

  • być członkiem rodziny obywatela Unii, który spełnia jeden z powyższych warunków.

 

W tym celu będzie potrzebować:

 

  • ważnego paszportu,

 

  • zaświadczenia od Pani o rejestracji jako obywatela UE lub dowolnego innego dowodu Pani pobytu w kraju UE,

 

  • dowodu związku rodzinnego z Panią, czyli świadectwa ślubu.

 

Żeby otrzymać kartę pobytu, obywatel spoza UE musi spełnić jeden z opisanych warunków. Nie wiem nic o wymogu znajomości języka przy wydawaniu pierwszej karty pobytowej.

 

Karta pobytu jest często wydawana nieodpłatnie (lub za taką samą opłatą, jak dowody tożsamości dla obywateli).

 

Wydanie karty pobytu następuje na osobisty wniosek Pani małżonka. Wniosek ten składa się nie później niż w następnym dniu po upływie 3 miesięcy od dnia wjazdu na terytorium kraju UE. Karta pobytowa jest ważna przez pięć lat od dnia wydania i powinna jasno stwierdzać, że jej posiadacz jest członkiem rodziny obywatela UE.

 

To, czy Pani partner będzie mógł pozostać w Holandii, mimo że Pani wróci do Polski, zależeć będzie od tego, na jakiej podstawie otrzyma kartę pobytu. Jeżeli dlatego, że jest mężem obywatelki Unii, to raczej winien Pani towarzyszyć. Może też starać sie o kartę, gdy będzie miał już pracę i odpowiednio wysokie zarobki, aby wykazać, że ma wystarczające środki do utrzymania.

 

Warunki uzyskania karty pobytu dla obcokrajowca (u stosownego wojewody) w Polsce są dość precyzyjnie określone. Są to:

 

  • Uzyskanie przyrzeczenia zezwolenia na zatrudnienie lub podjęcie pracy zarobkowej albo pisemnego oświadczenia pracodawcy o zamiarze takiego zatrudnienia, jeśli przepisy nie wymagają zezwolenia.
  • Prowadzenie działalności gospodarczej na podstawie przepisów prawa polskiego. Cudzoziemiec musi w tym wypadku przedłożyć dokumenty potwierdzające prowadzenie działalności gospodarczej na terytorium Polski, jej przedmiot i rozmiary, a szczególnie wypis z Krajowego Rejestru Sądowego, potwierdzoną notarialnie umowę spółki, zaświadczenie z urzędu skarbowego o niezaleganiu z podatkami.
  • Podjęcie studiów na polskiej uczelni wyższej, o ile cudzoziemiec ma zapewnione środki na naukę i utrzymanie. Musi jednak przedstawić oryginał zaświadczenia wystawionego przez uczelnię na druku urzędowym o przyjęciu na studia lub o kontynuowaniu nauki z zaznaczeniem regulaminowego czasu trwania studiów.
  • Małżeństwo z obywatelem polskim lub cudzoziemcem posiadającym zezwolenie na osiedlenie się (kartę pobytu).

 

Ponadto wojewoda (bądź przyjmujący wniosek konsul) może zażądać: odpisu aktu urodzenia, małżeństwa, zaświadczenia o braku zobowiązań podatkowych w kraju pochodzenia oraz zaświadczenia o niekaralności w kraju pochodzenia.

 

Można byłoby natomiast pomyśleć o wizie wjazdowej dla Pani partnera. Gdy będzie już na miejscu, może się starać o kartę pobytu, gdy znajdzie już pracę.

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Prezentowana opinia prawnika nie zawiera odpowiedzi na dodatkowe pytania klienta i dlatego może nie wyczerpywać w pełni omawianego zagadnienia. Często dopiero dzięki dodatkowym pytaniom i odpowiedziom można uzyskać kompletną poradę prawną. Podkreślamy, że w naszym serwisie można zadawać dodatkowe pytania bez ograniczeń czasowych i ilościowych.

wersja do druku drukuj

Komentarze (0):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • IX - 6 =

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

»Podobne materiały

Tłumaczenie pism sądowych na język strony postępowania

Mój mąż jest cudzoziemcem, nie włada językiem polskim, mówi wyłącznie po włosku. Toczy się wobec niego sprawa o alimenty. Posiedzenia i dokumenty tłumaczone są na jego język ojczysty. Dostał teraz orzeczenie (komorniczy nakaz zapłaty), ale w języku polskim. Czy możemy złożyć na ten fakt zażalenie, doprowadzając do czasowego wstrzymania egzekucji?

Procedury poprzedzające zawarcie związku małżeńskiego przez obywatelkę Polski z imigrantem

Spodziewam się dziecka, jestem w trudnej sytuacji, bo mój narzeczony jest nielegalnym imigrantem przebywającym w obozie dla uchodźców na terenie Niemiec. Nie legitymuje się tam swoimi prawdziwymi dokumentami, w przeciwnym razie zostałby od razu deportowany do swojego kraju (pochodzi ze środkowej Afryki). Chcielibyśmy jak najszybciej uregulować tę sytuację, bo pragniemy się pobrać (najlepiej w Polsce). Jak to rozwiązać, aby narzeczony nie musiał wracać do ojczystego kraju w celu zawarcia małżeństwa? Jakich dokumentów potrzebujemy do zawarcia małżeństwa? Z jakim podaniem i gdzie powinnam się zwrócić? Czy jest jakieś pozytywne wyjście z sytuacji?

Ślub i rozwód za granicą a legalizacja w Polsce

Dwa lata temu wzięłam ślub z obywatelem Tunezji. Dokumenty załatwiłam przez ambasadę. Po roku wzięliśmy rozwód. Czy konieczne jest zalegalizowanie ślubu i rozwodu w polskim USC?

Ślub z obcokrajowcem na Cyprze – umiejscowienie aktu małżeństwa w polskim urzędzie stanu cywilnego

Przed czterema laty ożeniłem się z cudzoziemką na Cyprze. Po powrocie do kraju poszedłem do USC, by ślub zarejestrować, ale powiedziano mi, że muszę mieć oryginał aktu urodzenia małżonki i jego oficjalne tłumaczenie. Kiedy o tym telefonicznie poinformowałem żonę, obiecała, że dośle ten dokument, ale tego nie zrobiła, a po kilku kolejnych rozmowach telefonicznych nasz kontakt się urwał. Jej telefon nie odpowiadał, zmieniła również adres zamieszkania. Wszystko wskazuje na to, że wyszła za mnie dla „papierka”.

Tak tę sprawę zostawiłem i poszła ona w zapomnienie, aż do momentu kiedy poznałem moją obecną partnerkę. Oboje bardzo chcielibyśmy się pobrać. Chciałbym więc wyplątać się z tego małżeństwa, ale jak? Od czego zacząć? Nie mam żadnego kontaktu z „żoną”. Czy można byłoby po prostu to małżeństwo unieważnić?

Małżeństwo z cudzoziemcem przebywającym nielegalnie w Polsce

Mój narzeczony jest cudzoziemcem, pochodzi z Rosji. Jego wiza jest ważna 18 dni, ale czas pobytu otrzymał tylko na 10 dni. Te 10 dni już minęło i narzeczony nie wyjechał z Polski, bo planujemy ślub. Mamy w sądzie złożone wszystkie dokumenty w związku z wnioskiem o zwolnienie od złożenia dowodu zdolności prawnej do zawarcia związku + wypis z USC z Moskwy, że narzeczony nigdy nie był w żadnym związku małżeńskim. Sprawa odbędzie się za tydzień. Czy sąd może zatrzymać lub wydalić narzeczonego, bo teraz przebywa już w Polsce nielegalnie? Jakie dokumenty musimy przedstawić w sądzie, idąc na sprawę? Czy sąd sprawdzi wizę narzeczonego?

Małżeństwo z obcokrajowcem a obywatelstwo

Chciałabym zawrzeć związek małżeński z obcokrajowcem – obywatelem kraju spoza Unii Europejskiej. Mój narzeczony przebywa w Polsce na podstawie karty pobytu (jest studentem). Każde z nas chciałoby pozostać przy swoim obywatelstwie. Czy takie rozwiązanie może powodować jakieś problemy? Dodam, że po ślubie będziemy rozważać przeprowadzkę do jednego z krajów UE, np. do Hiszpanii. 

Porad przez Internet udzielają
prawnicy z dużym doświadczeniem:
Prawnicy

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny
wizytówka Szukamy ambitnego prawnika »