Mamy 10 452 opinii naszych Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Prawa w Polsce męża – obywatela USA

Autor: Eliza Rumowska • Opublikowane: 02.02.2012

Mój mąż jest obywatelem USA. Czy przyjeżdżając do Polski, mąż musi mieć wizę? Czy może się zameldować w Polsce? Czy może wykupić ubezpieczenie, które będzie obowiązywało na terenie państw UE? Mieszkamy obecnie w Niemczech. Mam nadzieję, że jeśli mąż będzie na stałe zameldowany w Polsce, nie będzie miał problemów wizowych w Niemczech.

Eliza Rumowska

»Wybrane opinie klientów

Rewelacja!!! Wszystko bardzo klarownie wytłumaczone. Korzystałem z usług nie jednego prawnika, ale tak przygotowane pismo i objaśnienia jakie otrzymałem wprawiło mnie w zdumienie. Wszystko na najwyższym poziomie!!! Polecam serdecznie i dziękuję całemu zespołowi ePorady24, a w szczególności Panu Karolowi Jokielowi.
Zbyszek
Żadna opinia nie wyrazi mojej wdzięczności dla zespołu ePorady. Moja sprawa wydawała mi się tak skomplikowana, że nie do rozwiązania. Nie wiedziałem, od której strony ją zacząć. Szperając w internecie, natrafiłem na ePorady i okazało się, że moją sprawę można zacząć od strony, której absolutnie bym się nie spodziewał.
Jestem bardzo zadowolony z obrotu sprawy, która mnie dotyczy. Z tak znikomych danych, które przekazałem, otrzymałem pismo tak profesjonalnie napisane, jakby zespół ePorady był moim bardzo dobrym znajomym i znał mój problem tak dobrze jak ja. Dziękuję bardzo i będę polecał wszystkim korzystanie z waszych usług.
Henryk
Bardzo, bardzo dziękuję!!! W ciągu dwóch dni otrzymałam więcej wiadomości na temat mojej sprawy niż w ciągu 2 miesięcy od dwóch adwokatów!!!! Do tej pory dowiadywałam się tylko, jakie prawa ma osoba, która naraziła mnie na ogromne szkody, i jakie konsekwencje grożą mi, jeżeli nie będę respektować tych praw. Nawet odpowiedź na dodatkowe pytanie nastąpiła szybciej i była bardziej wyczerpująca niż trwająca od tygodnia dyskusja na ten temat z moim pełnomocnikiem (teraz byłym). O kosztach nie mówiąc. BARDZO POLECAM!!!
Małgorzata
Widziałem już wiele pozwów, ale sporządzony przez prawnika z eporady24.pl jest prawdziwym majstersztykiem i wyrazem profesjonalizmu. Jasno, konkretnie, przy minimum słów, maksimum treści. Do tego relacja jakości do ceny również znajduje swoje uzasadnienie. Z pełnym przekonaniem wygranej sprawy zanoszę pozew do sądu. Nikomu nie należy życzyć sądowych spraw, ale gdyby zaszła potrzeba, z pełnym przekonaniem mogę polecić eporady24.pl.
Jacek
Powiem tak: cuda załatwiane są od ręki! Na sprawie w sądzie sędzina była zaskoczona tak profesjonalnym i rzeczowym przygotowaniem, a wszystko dzięki ePorady24! Zakończyłem sprawę i wygrałem!!!! Polecam ten serwis i serdecznie dziękuję. Tak sprawnej obsługi mógłby pozazdrościć każdy inny serwis! Prawnicy są na najwyższym poziomie!!! Polecam z całego serca!!!
Zbyszek

W zasadzie docelowo nie tyle chodzi o pobyt Pani męża w Polsce i mankamenty z tym związane, ile o problemy dotyczące pobytu w Niemczech. Od razu jednak pozbawię Panią złudzeń:

 

  • prawo niemieckie wyraźnie różnicuje obywateli UE i pozostałych cudzoziemców co do wymogów dotyczących pobytu w Niemczech,
  • nawet meldując i ubezpieczając męża – obywatela USA w Polsce, nie uczyni go Pani obywatelem UE, co zarówno z punktu widzenia prawa polskiego, jak i niemieckiego każe go traktować jako obywatela państwa nienależącego do Wspólnoty.

 

Oto bowiem niemieckie prawo wyraźnie różnicuje warunki pobytu dla tych dwóch grup obywateli:

 

1. Obywatele UE

 

Obywatele UE mają prawo mieszkać, studiować czy pracować na terenie Niemiec, mogą też otrzymać specjalne pozwolenie na pobyt UE, zwykle ważne przez okres pięciu lat (dla studentów – dwóch lat). Jeśli ma się umowę o pracę na określony czas, pozwolenie może być krótsze.

 

W niektórych przypadkach biuro imigracyjne może wymagać dowodu posiadania wystarczających środków finansowych na pobyt (patrz wyżej). Jednak ten warunek jest zwykle mniej wymagany od obywateli UE niż od innych narodowości. Dla studentów z UE zwykła deklaracja sytuacji finansowej powinna wystarczyć.

 

Obywatele UE mogą również łatwo zmieniać status swojego pobytu. Jeżeli otrzyma się pozwolenie na pobyt jako student, można przed ukończeniem jego terminu ważności zmienić ten status, np. na pozwolenie na pracę. Tymczasowa niezdolność do pracy spowodowana chorobą, wypadkiem lub mimowolne czy przymusowe bezrobocie nie mają wpływu na pozwolenie na pobyt.


Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Po pięciu latach pobytu tymczasowego na terenie Niemiec Biuro Imigracyjne może wydać pozwolenie na stały pobyt, które gwarantuje prawo na ten pobyt.

 

Obywatele spoza UE

 

Prawa obywateli spoza UE określa Ausländergesetz (Aliens Act) i w zależności od celu pobytu przyznaje się im różny status.

 

Zasadniczo w celu wjazdu do Niemiec i pobytu w Niemczech obywatele państw trzecich muszą posiadać tytuł pobytu. Ustawa o pobycie zawiera zasadniczo dwa różne tytuły pobytu: bezterminowe pozwolenie na osiedlenie i zezwolenie na pobyt wydawane na czas określony. Inne ważne różnice dotyczące pozycji prawnej obywateli państw trzecich wynikają z celu wydania zezwolenia na pobyt.

 

Mając powyższe na uwadze (co chyba dla Pani i Pani męża jest najistotniejsze), odpowiadam także na poniższe pytania:

 

Czy przyjeżdżając do Polski, mąż musi mieć wizę?

 

Tak, pobyt bezwizowy obywateli USA jest dopuszczalny jedynie do 90 dni. Szersze informacje można także odnaleźć na stronie MSZ pod adresem: http://www.msz.gov.pl

 

Czy może się zameldować w Polsce?

 

Nawet jeżeli Pani doprowadzi do zameldowania na stałe męża w Polsce – co uprzednio będzie wymagało uzyskania pozwolenia na pobyt stały w Polsce (wszelkie warunki i wymogi podano na stronie Ambasady RP w Waszyngtonie: Link do archiwalnej wersji strony Ambasady RP w Waszyngtonie), to nie osiągnie Pani celu, czyli traktowania Pani męża jak obywatela UE. Niczego więc to nie zmieni w zakresie formalności wymaganych prawem niemieckim.

 

Czy może wykupić ubezpieczenie, które będzie obowiązywało na terenie państw UE?

 

Cudzoziemiec, który wjeżdża na terytorium Polski, powinien posiadać dokument potwierdzający posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego lub potwierdzający fakt pokrycia przez ubezpieczyciela ewentualnych kosztów leczenia na terenie Polski. Na granicy cudzoziemiec może być poproszony o okazanie takiego dokumentu, a w razie jego braku może nie zostać wpuszczony na terytorium Polski. 1 marca 2009 r. weszła w życie umowa między Rzeczypospolitą Polską a Stanami Zjednoczonymi Ameryki o zabezpieczeniu społecznym:

 

Link do archiwalnej wersji strony Ambasady RP w Waszyngtonie

 

Jest to jednak ubezpieczenie na terytorium RP, gdyby się okazało; że zakres wynikający z umowy nie odpowiada oczekiwaniom i sytuacji Pani męża, to pozostaje wykupienie dobrowolnego pakietu ubezpieczeniowego. Bliższe informacje i szczegóły na stronie NFZ:

 

Link do archiwalnej informacji na stronie NFZ

 

Uważam jednak, że znacznie korzystniejsze jest wykupienie usług zdrowotnych w Niemczech, zwłaszcza że Państwa życie bardziej oscyluje wokół spraw i interesów w Niemczech niż w Polsce.

 

Dlatego uważam, że zabiegi związane z Pani mężem powinny być przedsiębrane w Niemczech, a nie w Polsce.

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Prezentowana opinia prawnika nie zawiera odpowiedzi na dodatkowe pytania klienta i dlatego może nie wyczerpywać w pełni omawianego zagadnienia. Często dopiero dzięki dodatkowym pytaniom i odpowiedziom można uzyskać kompletną poradę prawną. Podkreślamy, że w naszym serwisie można zadawać dodatkowe pytania bez ograniczeń czasowych i ilościowych.

wersja do druku drukuj

Komentarze (0):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • dwa + 3 =

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

»Podobne materiały

Przedłużenie wizy z powodu ciąży

Moja narzeczona (nie jest Polką) dostała wizę polską na 30 dni. Nie wystarczy nam tyle czasu na zawarcie związku małżeńskiego, a sprawa jest pilna, bo narzeczona jest w 6. miesiącu ciąży. Czy jest możliwość przedłużenia wizy na pobyt w Polsce na tej podstawie? Co możemy zrobić?

Legalizacja ślubu z obywatelem USA i jego prawa po przyjeździe do Polski

Córka wzięła w Stanach ślub z obywatelem USA. Obecnie oboje chcą zamieszkać w Polsce. Czy potrzebna jest legalizacja małżeństwa? Jakie dokumenty są potrzebne, by zawrzeć w Polsce ślub cywilny? Jakie prawa będzie miał w Polsce zięć? Czy musi on starać się (jak to się załatwia?) o wizę pobytową w Polsce? Czy może podjąć legalnie pracę?

Ślub z cudzoziemcem (Nepalczykiem) – jakie dokumenty będą potrzebne?

Chciałabym zawrzeć związek małżeński z mężczyzną z Nepalu. Zależy nam na ślubie cywilnym w Polsce. Jakie dokumenty i procedury musimy przejść, żeby wziąć ślub? Narzeczony mieszka w tej chwili w Danii, ma wizę ważną do grudnia 2011.

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny
wizytówka Szukamy ambitnego prawnika »