Mamy 10 655 opinii naszych Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Informacja o składzie produktu spożywczego

Autor: Łukasz Drzewiecki • Opublikowane: 10.07.2015

W większości przypadków przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkty żywnościowe zobowiązany jest do zamieszczania na opakowaniu takiego produktu wykazu składników ze wskazaniem ich procentowego udziału. Obowiązek ten nie dotyczy tylko niektórych artykułów spożywczych, w szczególności owoców i warzyw, a także produktów jednoskładnikowych.

Łukasz Drzewiecki

»Wybrane opinie klientów

Rewelacja!!! Wszystko bardzo klarownie wytłumaczone. Korzystałem z usług nie jednego prawnika, ale tak przygotowane pismo i objaśnienia jakie otrzymałem wprawiło mnie w zdumienie. Wszystko na najwyższym poziomie!!! Polecam serdecznie i dziękuję całemu zespołowi ePorady24, a w szczególności Panu Karolowi Jokielowi.
Zbyszek
Żadna opinia nie wyrazi mojej wdzięczności dla zespołu ePorady. Moja sprawa wydawała mi się tak skomplikowana, że nie do rozwiązania. Nie wiedziałem, od której strony ją zacząć. Szperając w internecie, natrafiłem na ePorady i okazało się, że moją sprawę można zacząć od strony, której absolutnie bym się nie spodziewał.
Jestem bardzo zadowolony z obrotu sprawy, która mnie dotyczy. Z tak znikomych danych, które przekazałem, otrzymałem pismo tak profesjonalnie napisane, jakby zespół ePorady był moim bardzo dobrym znajomym i znał mój problem tak dobrze jak ja. Dziękuję bardzo i będę polecał wszystkim korzystanie z waszych usług.
Henryk
Bardzo, bardzo dziękuję!!! W ciągu dwóch dni otrzymałam więcej wiadomości na temat mojej sprawy niż w ciągu 2 miesięcy od dwóch adwokatów!!!! Do tej pory dowiadywałam się tylko, jakie prawa ma osoba, która naraziła mnie na ogromne szkody, i jakie konsekwencje grożą mi, jeżeli nie będę respektować tych praw. Nawet odpowiedź na dodatkowe pytanie nastąpiła szybciej i była bardziej wyczerpująca niż trwająca od tygodnia dyskusja na ten temat z moim pełnomocnikiem (teraz byłym). O kosztach nie mówiąc. BARDZO POLECAM!!!
Małgorzata
Widziałem już wiele pozwów, ale sporządzony przez prawnika z eporady24.pl jest prawdziwym majstersztykiem i wyrazem profesjonalizmu. Jasno, konkretnie, przy minimum słów, maksimum treści. Do tego relacja jakości do ceny również znajduje swoje uzasadnienie. Z pełnym przekonaniem wygranej sprawy zanoszę pozew do sądu. Nikomu nie należy życzyć sądowych spraw, ale gdyby zaszła potrzeba, z pełnym przekonaniem mogę polecić eporady24.pl.
Jacek
Powiem tak: cuda załatwiane są od ręki! Na sprawie w sądzie sędzina była zaskoczona tak profesjonalnym i rzeczowym przygotowaniem, a wszystko dzięki ePorady24! Zakończyłem sprawę i wygrałem!!!! Polecam ten serwis i serdecznie dziękuję. Tak sprawnej obsługi mógłby pozazdrościć każdy inny serwis! Prawnicy są na najwyższym poziomie!!! Polecam z całego serca!!!
Zbyszek

Ogólne zasady informowania o składzie produktu spożywczego

 

Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. b-d unijnego rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności1:

 

  1. wykaz składników ze wskazaniem wszelkich składników lub substancji pomocniczych w przetwórstwie, powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie oraz
  2. ilość określonych składników lub kategorii składników

    – należą do danych szczegółowych na temat żywności, do których podania konsumentom zobowiązane są podmioty wprowadzające na rynek środek spożywczy.

 

Informacje o składzie produktu spożywczego, jako obowiązkowe informacje na temat żywności, muszą być podane w języku polskim, być łatwo dostępne w odniesieniu do każdego środka spożywczego, umieszczone w widocznym miejscu, wyraźnie czytelne oraz, w stosownych przypadkach, nieusuwalne. Ponadto nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone ani przerwane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami czy innym materiałem.

 

W przypadku żywności opakowanej informacje o składzie produktu spożywczego muszą się znajdować bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie, z użyciem znaków o rozmiarze czcionki co najmniej 1,2 mm, lub co najmniej 0,9 mm, jeżeli największa powierzchnia opakowania lub pojemnika ma pole mniejsze niż 80 cm2. W przypadku żywności nieopakowanej informacja o składzie produktu spożywczego również jest obowiązkowa, może być ona jednak podana w formie katalogu wyłożonego w miejscu sprzedaży.

 


Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

W przypadku opakowań lub pojemników, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 10 cm2, obowiązkowe jest zamieszczanie na opakowaniu lub na etykiecie jedynie informacji o obecnych w składzie alergenów, wykaz pozostałych składników może być wskazany za pośrednictwem innych środków (np. wspomnianego wyżej katalogu) lub udostępniany na życzenie konsumenta.

 

Należy ponadto zaznaczyć, że informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności przez sugerowanie poprzez wygląd, opis lub prezentacje graficzne, że chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik naturalnie obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym komponentem lub innym składnikiem.

 

Wykaz składników

 

Zgodnie z art. 18 rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, wykaz składników musi rozpoczynać się lub być poprzedzony właściwym nagłówkiem, który składa się z wyrazu „składniki” lub zawiera ten wyraz. Obejmować powinien on wszystkie składniki środka spożywczego, w malejącej kolejności ich masy w momencie użycia składników przy wytwarzaniu tego środka spożywczego. Składniki oznaczane są ich szczegółowymi nazwami określonymi w przepisach, w przypadku braku takiej nazwy nazwami zwyczajowymi, a jeśli nazwa zwyczajowa nie istnieje lub nie jest stosowana – nazwą opisową. Jednocześnie w przypadku środków spożywczych, w którym komponent lub składnik, których normalnego stosowania lub naturalnej obecności oczekują konsumenci, został zastąpiony innym komponentem lub składnikiem (np. wyrobem seropodobnym zamiast sera), etykietowanie musi zawierać – oprócz wykazu składników – jasne wskazanie, że ten komponent lub składnik został użyty w ramach częściowego lub całkowitego zastąpienia innego składnika bezpośrednio w pobliżu nazwy produktu oraz z wykorzystaniem rozmiaru czcionki o wysokości wynoszącej co najmniej 75% wysokości nazwy produktu i nie mniejszego niż 1,2 mm.

 

Od obowiązku zamieszczania informacji o składzie produktu spożywczego rozporządzenie ustanawia wyjątki. Podawanie wykazu składników nie jest obowiązkowe w przypadku następujących środków spożywczych:

 

  1. świeże owoce i warzywa, w tym ziemniaki, które nie są obrane, pokrojone ani podobnie przygotowane;
  2. woda gazowana, której opis wskazuje, że została nasycona dwutlenkiem węgla;
  3. ocet uzyskany wyłącznie z jednego podstawowego produktu metodą fermentacyjną, pod warunkiem że nie zostały dodane żadne inne składniki;
  4. ser, masło, fermentowane mleko i śmietana / śmietanka, do których nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub, w przypadku sera innego niż ser świeży i ser topiony, sól potrzebna do jego produkcji;
  5. środki spożywcze zawierające jeden składnik, gdy:
    • nazwa środka spożywczego jest identyczna z nazwą składnika lub
    • nazwa środka spożywczego umożliwia wyraźne zidentyfikowanie charakteru składnika.

 

Informacja o alergenach w składzie produktu spożywczego

 

Na gruncie rozporządzenia nr 1169/2011 obowiązkiem producenta żywności jest również zamieszczanie na artykułach spożywczych informacji o alergenach. Informacje te muszą spełniać następujące wymogi:

 

  1. być oznaczane w wykazie składników z dokładnym odniesieniem do nazwy alergenu wymienionego w rozporządzeniu oraz
  2. zawierać nazwę alergenu podkreśloną za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.

 

W przypadku braku wykazu składników oznaczenie alergenów obejmuje słowo „zawiera”, po którym podana jest nazwa alergenu.

 

Oznaczenie alergenów nie jest wymagane w przypadkach, gdy nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do danego alergenu (np. „chleb sojowy”, „masło orzechowe”).

 

Jako substancje alergenne rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności wskazuje:

 

  1. zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
    • maltodekstryn na bazie pszenicy;
    • syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. skorupiaki i produkty pochodne;
  3. jaja i produkty pochodne;
  4. ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
    • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
    • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    • laktitolu;
  8. orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. seler i produkty pochodne;
  10. gorczyca i produkty pochodne;
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. łubin i produkty pochodne;
  14. mięczaki i produkty pochodne.

 

Oznaczanie ilościowe składników

 

Oznaczenie ilości składnika lub kategorii składników użytych do wytwarzania lub przygotowania danego środka spożywczego jest obowiązkowe, gdy dany składnik lub dana kategoria składników:

 

  1. występują w nazwie środka spożywczego lub są zwykle kojarzone z tą nazwą przez konsumenta;
  2. są podkreślone w etykietowaniu słownie, obrazowo lub graficznie; lub
  3. są istotne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na jego nazwę lub wygląd.

 

Określenie ilości składnika lub kategorii składników:

 

  1. powinno być wyrażone wartością procentową, która musi co do zasady odpowiadać ilości składnika lub składników w chwili jego (ich) użycia oraz
  2. powinno znajdować się albo w nazwie środka spożywczego, albo bezpośrednio przy niej lub w wykazie składników w powiązaniu z danym składnikiem lub kategorią składników.

 

Oznaczenie ilościowe nie jest wymagane:

 

  1. w przypadku składnika lub kategorii składników:
    • produktów w zalewach, których masa netto po odsączeniu jest prawidłowo oznaczona;
    • które są użyte w małych ilościach do celów aromatyczno-smakowych lub
    • które występując w nazwie środków spożywczych, nie wpływają na wybór dokonywany przez konsumenta, ponieważ zmiana ilości nie ma zasadniczego wpływu na charakterystykę środków spożywczych lub nie odróżnia tego środka spożywczego od podobnych środków spożywczych;
  2. w przypadku stosowanych w mieszance jako składniki środka spożywczego owoców, warzyw lub grzybów, gdy żaden z ich poszczególnych gatunków nie ma znacznej przewagi wagowej i gdy są one stosowane w proporcjach, które mogą się zmieniać,
  3. w przypadku mieszanek przypraw lub ziół, gdy żadna z przypraw i żadne z ziół nie ma znacznej przewagi w proporcji wagowej.

 

Sprzedaż na odległość

 

Rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ustanawia szczególne zasady informowania o składzie żywności opakowanej oferowanej do sprzedaży za pośrednictwem środków porozumiewania się na odległość (np. przez Internet). W przypadku takiej sprzedaży:

 

  1. obowiązkowe informacje na temat składu żywności muszą być dostępne przed ostatecznym dokonaniem zakupu i muszą znajdować się w materiałach towarzyszących sprzedaży na odległość lub być dostarczane z użyciem innych właściwych środków wyraźnie określonych przez dany podmiot działający na rynku spożywczym (kiedy używane są inne właściwe środki, obowiązkowe informacje na temat żywności dostarcza się bez obciążania konsumentów dodatkowymi kosztami przez podmiot działający na rynku spożywczym);
  2. wszystkie informacje muszą być dostępne w momencie dostawy.

 

Powyższe zasady nie mają zastosowania jedynie do żywności oferowanej do sprzedaży przy wykorzystaniu automatów do sprzedaży lub zautomatyzowanych lokali handlowych.

 

 

 

 

________________________

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. UE seria L z 2011 r. Nr 304, str. 18, z późn. zm.)



Stan prawny obowiązujący na dzień 10.07.2015

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

Komentarze (1):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • 7 + dziewięć =

25.09.2019

jak to jest, że producenci mają obowiązek podania składu, a producenta alkoholu "Jagermeister", to nie dotyczy i może nie podawać składu?

Ciekawa

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

 

 

Porad przez Internet udzielają
prawnicy z dużym doświadczeniem:
Prawnicy

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny
wizytówka Szukamy ambitnego prawnika »