
Indywidualne Porady Prawne
Informacja o składzie produktu spożywczegoAutor: Łukasz Drzewiecki |
W większości przypadków przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkty żywnościowe zobowiązany jest do zamieszczania na opakowaniu takiego produktu wykazu składników ze wskazaniem ich procentowego udziału. Obowiązek ten nie dotyczy tylko niektórych artykułów spożywczych, w szczególności owoców i warzyw, a także produktów jednoskładnikowych. |
|
![]() |
Ogólne zasady informowania o składzie produktu spożywczegoZgodnie z art. 9 ust. 1 lit. b-d unijnego rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności1:
Informacje o składzie produktu spożywczego, jako obowiązkowe informacje na temat żywności, muszą być podane w języku polskim, być łatwo dostępne w odniesieniu do każdego środka spożywczego, umieszczone w widocznym miejscu, wyraźnie czytelne oraz, w stosownych przypadkach, nieusuwalne. Ponadto nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone ani przerwane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami czy innym materiałem.
W przypadku żywności opakowanej informacje o składzie produktu spożywczego muszą się znajdować bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie, z użyciem znaków o rozmiarze czcionki co najmniej 1,2 mm, lub co najmniej 0,9 mm, jeżeli największa powierzchnia opakowania lub pojemnika ma pole mniejsze niż 80 cm2. W przypadku żywności nieopakowanej informacja o składzie produktu spożywczego również jest obowiązkowa, może być ona jednak podana w formie katalogu wyłożonego w miejscu sprzedaży.
W przypadku opakowań lub pojemników, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 10 cm2, obowiązkowe jest zamieszczanie na opakowaniu lub na etykiecie jedynie informacji o obecnych w składzie alergenów, wykaz pozostałych składników może być wskazany za pośrednictwem innych środków (np. wspomnianego wyżej katalogu) lub udostępniany na życzenie konsumenta.
Należy ponadto zaznaczyć, że informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności przez sugerowanie poprzez wygląd, opis lub prezentacje graficzne, że chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik naturalnie obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym komponentem lub innym składnikiem. Co powinien obejmować wykaz składników przekazywany konsumentom?
Zgodnie z art. 18 rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, wykaz składników musi rozpoczynać się lub być poprzedzony właściwym nagłówkiem, który składa się z wyrazu „składniki” lub zawiera ten wyraz. Obejmować powinien on wszystkie składniki środka spożywczego, w malejącej kolejności ich masy w momencie użycia składników przy wytwarzaniu tego środka spożywczego. Składniki oznaczane są ich szczegółowymi nazwami określonymi w przepisach, w przypadku braku takiej nazwy nazwami zwyczajowymi, a jeśli nazwa zwyczajowa nie istnieje lub nie jest stosowana – nazwą opisową. Jednocześnie w przypadku środków spożywczych, w którym komponent lub składnik, których normalnego stosowania lub naturalnej obecności oczekują konsumenci, został zastąpiony innym komponentem lub składnikiem (np. wyrobem seropodobnym zamiast sera), etykietowanie musi zawierać – oprócz wykazu składników – jasne wskazanie, że ten komponent lub składnik został użyty w ramach częściowego lub całkowitego zastąpienia innego składnika bezpośrednio w pobliżu nazwy produktu oraz z wykorzystaniem rozmiaru czcionki o wysokości wynoszącej co najmniej 75% wysokości nazwy produktu i nie mniejszego niż 1,2 mm.
Od obowiązku zamieszczania informacji o składzie produktu spożywczego rozporządzenie ustanawia wyjątki. Podawanie wykazu składników nie jest obowiązkowe w przypadku następujących środków spożywczych:
Informacja o alergenach w składzie produktu spożywczegoNa gruncie rozporządzenia nr 1169/2011 obowiązkiem producenta żywności jest również zamieszczanie na artykułach spożywczych informacji o alergenach. Informacje te muszą spełniać następujące wymogi:
W przypadku braku wykazu składników oznaczenie alergenów obejmuje słowo „zawiera”, po którym podana jest nazwa alergenu.
Oznaczenie alergenów nie jest wymagane w przypadkach, gdy nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do danego alergenu (np. „chleb sojowy”, „masło orzechowe”).
Jako substancje alergenne rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności wskazuje:
Oznaczanie ilościowe składników użytych do wytwarzania środka spożywczegoOznaczenie ilości składnika lub kategorii składników użytych do wytwarzania lub przygotowania danego środka spożywczego jest obowiązkowe, gdy dany składnik lub dana kategoria składników:
Określenie ilości składnika lub kategorii składników:
Kiedy oznaczenie ilościowe na produkcie nie jest wymagane?Oznaczenie ilościowe nie jest wymagane:
Sprzedaż żywności na odległośćRozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ustanawia szczególne zasady informowania o składzie żywności opakowanej oferowanej do sprzedaży za pośrednictwem środków porozumiewania się na odległość (np. przez Internet). W przypadku takiej sprzedaży:
Powyższe zasady nie mają zastosowania jedynie do żywności oferowanej do sprzedaży przy wykorzystaniu automatów do sprzedaży lub zautomatyzowanych lokali handlowych.
________________________ 1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. UE seria L z 2011 r. Nr 304, str. 18, z późn. zm.)
Masz podobny problem prawny? Opisz swoją sprawę, wypełniając formularz poniżej ▼▼▼. Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje. Zapytaj prawnika - porady prawne online
|
Zapytaj prawnika
Komentarze (1):
Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>
jak to jest, że producenci mają obowiązek podania składu, a producenta alkoholu "Jagermeister", to nie dotyczy i może nie podawać składu?
Ciekawa