.
Udzieliliśmy ponad 125,3 tys. porad prawnych i mamy 14 274 opinii Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Desery z dodatkiem alkoholu, czy potrzebne zezwolenie?

Czy bez koncesji, zezwolenia na sprzedaż alkoholu mogę sprzedawać desery lodowe z dodatkiem alkoholu, a dokładniej likierów?


Masz podobny problem? Kliknij tutaj i zadaj pytanie. Pomagamy w podobnych sprawach.

Desery z dodatkiem alkoholu, czy potrzebne zezwolenie?

Czy na użycie niewielkiej ilości alkoholu do lodowego dania czy napoju jest wymagana koncesja?

Chodzi więc o użycie niewielkiej ilości alkoholu do lodowego dania czy napoju.

 

Wśród produktów będących mariażem alkoholu i lodów generalnie wyróżnić można desery przyrządzane z dodatkiem alkoholu, desery lodowe, do których podawany jest alkohol, oraz koktajle – czyli miksy przyrządzone z lodów, owoców, syropów i różnych dodatków, wymieszane z alkoholem. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że sprzedaż alkoholu – nawet jako dodatku do lodów czy miksowanych napojów – wymaga właściwej koncesji oraz zgody administratora budynku, w którym sprzedaż taka jest prowadzona.

 

Kwestie związane z obrotem alkoholem reguluje ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (j.t. Dz. U. 2002 r. Nr 147, poz. 1231). Rodzaj zezwolenia, którego Pan potrzebuje, jeśli zdecyduje się Pan na sprzedaż alkoholu, zależy od tego, jaką zawartość alkoholu będą miały sprzedawane przez Pana napoje czy desery. Reguluje to art. 9 tej ustawy w brzmieniu:

 

„Art. 9. 1. Obrót hurtowy w kraju napojami alkoholowymi o zawartości powyżej 18% alkoholu może być prowadzony tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez ministra właściwego do spraw gospodarki.

2. Obrót hurtowy w kraju napojami alkoholowymi o zawartości do 18% alkoholu może być prowadzony tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez marszałka województwa.”

Masz problem prawny? Kliknij tutaj i zapytaj prawnika ›

Rodzaje zezwoleń na sprzedaż alkoholu

Rodzaj zezwolenia zależy od zawartości procentowej sprzedawanych alkoholi:

 

„Art. 91. 1. Zezwolenia, o których mowa w art. 9 ust. 1 i 2, wydaje się oddzielnie na obrót hurtowy następującymi rodzajami napojów alkoholowych:

1) o zawartości do 4,5% alkoholu oraz na piwo,

2) o zawartości powyżej 4,5% do 18% alkoholu, z wyjątkiem piwa,

3) o zawartości powyżej 18% alkoholu.”

Alkohol w lodziarni lub cukierni

Niemniej jednak, pomimo pozornej jednoznaczności przywołanego przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi – jak zgodnie przyznają restauratorzy – jest ona nieprecyzyjna i dopuszcza do wielu interpretacji.

 

I tak na przykład nie wskazuje ona, kiedy produkt wymaga koncesji typu B, a kiedy już koncesji typu C. Znane są przypadki kontroli takich kawiarni, gdzie sprzedawano lody oblane ajerkoniakiem o zawartości alkoholu 20%. Sam likier i jego ilość są w takim wypadku na tyle znikome, że zawartość alkoholu w deserze jest marginalna. Jednak podczas kontroli niektórzy urzędnicy biorą pod uwagę zawartość alkoholu w całym produkcie, a inni zawartość alkoholu w użytym dodatku, wykazując, że sprzedawany deser lodowy wymaga koncesji typu C.

 

Jest zatem pewna dowolność zachowania się kontrolerów, aczkolwiek w mojej opinii zawartość alkoholu winna być badana w całym produkcie, bo trudno podejrzewać, że ktoś kupuje lody wyłącznie dla potrzeby nasycenia się tą odrobiną alkoholu, a nie dla wzmocnienia walorów smakowych deseru czy napoju.

 

Bez względu jednak na tego typu rozważania jedno pozostaje bez wątpliwości – zezwolenie na sprzedaż alkoholu jest tu bezwzględne (art. 9 ustawy).

 

Za sprzedaż alkoholu bez zezwolenia grozi kara grzywny w wysokości od 100 do nawet 720 tys. złotych.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania? Opisz nam swoją sprawę, wypełniając  formularz poniżej  ▼▼▼. Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje.

Zapytaj prawnika - porady prawne online

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny

O autorze: Radca prawny Wioletta Dyl

Radca prawny, absolwentka prawa na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Wrocławskiego. Udziela porad prawnych z zakresu prawa autorskiego, nowych technologii, ochrony danych osobowych, a także prawa konkurencji, podatkowego i pracy. Zajmuje się również sporządzaniem regulaminów oraz umów, szczególnie z zakresu e-biznesu i prawa informatycznego, które jest jej pasją. Posiada kilkudziesięcioletnie doświadczenie prawne, obecnie prowadzi własną kancelarię prawną.


Komentarze (1):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • X plus 5 =

Szanowni Państwo, zamieszczony przez Państwa artykuł wprowadza w błąd, proszę przestudiować jeszcze raz ustawę i wskazać artykuł stanowiący podstawę do twierdzeń iż wymagana jest koncesja jeżeli w deserze typu lody jest alkohol.
Pozwoliłam sobie przestudiować całą ustawę i nie znalazłam żadnej wzmianki na temat wymaganej koncesji w przypadku używania alkoholu jako półproduktu w procesie tworzenia deseru.
moją tezę potwierdzono również w urzędzie miasta Krakowa, gdzie to otrzymałam następującą odpowiedź:
"Szanowna Pani,
Informuję, że jeżeli alkohol będzie jedynie dodatkowym składnikiem do
lodów, to zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych nie jest wymagane.
Proszę jednocześnie pamiętać, że alkohol nie może być eksponowany w
Pani punkcie sprzedaży. Ponadto, nie posiadając zezwoleń, nie będzie
Pani mogła zakupić napojów alkoholowych w hurtowni."
w związku z powyższym śmiem zwrócić Państwu uwagę iż Państwa artykuł nie jest zgodny z aktualnie obowiązującym stanem prawnym i co więcej, jako serwis, który oferuje porady prawne nie powinniście wprowadzać przyszłego klienta lub choćby czytelnika w błąd.

Izabela

.
Nekrolog Izabela Nowacka-Marzeion

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny

spadek.info

prawo-budowlane.info

odpowiedziprawne.pl

Paragraf jako alternatywne logo serwisu