Mamy 10 605 opinii naszych Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Zaproszenie dla mieszkańca Afganistanu

Autor: Iryna Kowalczuk • Opublikowane: 14.01.2019

Co musi mi przesłać osoba, którą chcę zaprosić i gdzie ja muszę załatwiać zaproszenie? Osoba ta jest mieszkańcem Afganistanu.

Iryna Kowalczuk

»Wybrane opinie klientów

Rewelacja!!! Wszystko bardzo klarownie wytłumaczone. Korzystałem z usług nie jednego prawnika, ale tak przygotowane pismo i objaśnienia jakie otrzymałem wprawiło mnie w zdumienie. Wszystko na najwyższym poziomie!!! Polecam serdecznie i dziękuję całemu zespołowi ePorady24, a w szczególności Panu Karolowi Jokielowi.
Zbyszek
Żadna opinia nie wyrazi mojej wdzięczności dla zespołu ePorady. Moja sprawa wydawała mi się tak skomplikowana, że nie do rozwiązania. Nie wiedziałem, od której strony ją zacząć. Szperając w internecie, natrafiłem na ePorady i okazało się, że moją sprawę można zacząć od strony, której absolutnie bym się nie spodziewał.
Jestem bardzo zadowolony z obrotu sprawy, która mnie dotyczy. Z tak znikomych danych, które przekazałem, otrzymałem pismo tak profesjonalnie napisane, jakby zespół ePorady był moim bardzo dobrym znajomym i znał mój problem tak dobrze jak ja. Dziękuję bardzo i będę polecał wszystkim korzystanie z waszych usług.
Henryk
Bardzo, bardzo dziękuję!!! W ciągu dwóch dni otrzymałam więcej wiadomości na temat mojej sprawy niż w ciągu 2 miesięcy od dwóch adwokatów!!!! Do tej pory dowiadywałam się tylko, jakie prawa ma osoba, która naraziła mnie na ogromne szkody, i jakie konsekwencje grożą mi, jeżeli nie będę respektować tych praw. Nawet odpowiedź na dodatkowe pytanie nastąpiła szybciej i była bardziej wyczerpująca niż trwająca od tygodnia dyskusja na ten temat z moim pełnomocnikiem (teraz byłym). O kosztach nie mówiąc. BARDZO POLECAM!!!
Małgorzata
Widziałem już wiele pozwów, ale sporządzony przez prawnika z eporady24.pl jest prawdziwym majstersztykiem i wyrazem profesjonalizmu. Jasno, konkretnie, przy minimum słów, maksimum treści. Do tego relacja jakości do ceny również znajduje swoje uzasadnienie. Z pełnym przekonaniem wygranej sprawy zanoszę pozew do sądu. Nikomu nie należy życzyć sądowych spraw, ale gdyby zaszła potrzeba, z pełnym przekonaniem mogę polecić eporady24.pl.
Jacek
Powiem tak: cuda załatwiane są od ręki! Na sprawie w sądzie sędzina była zaskoczona tak profesjonalnym i rzeczowym przygotowaniem, a wszystko dzięki ePorady24! Zakończyłem sprawę i wygrałem!!!! Polecam ten serwis i serdecznie dziękuję. Tak sprawnej obsługi mógłby pozazdrościć każdy inny serwis! Prawnicy są na najwyższym poziomie!!! Polecam z całego serca!!!
Zbyszek

Do uzyskania zaproszenia nie będą Pani potrzebne żadne dodatkowe dokumenty od tej osoby, poza oczywiście danymi z jej paszportu. Ze strony internetowej Urzędu ds. Cudzoziemców pobiera Pani wniosek o wystawienie zaproszenia, drukuje go, wypełnia i dołącza niezbędne dokumenty.

 

We wniosku trzeba podać przede wszystkim Pani dane, zapraszanego cudzoziemca, dokładne terminy na kiedy jest zapraszany do Polski. Dostanie wizę maksymalnie na czas zaproszenia. Może również dostać wizę na krócej, ale zawsze „od do” pomiędzy określonym przez Panią terminem na zaproszeniu.

 

Trzeba też podać cel wizyty. Proszę oczywiście napisać prawdę, czyli np. turystyka, odwiedziny, życie rodzinne itp. Co trzeba dołączyć do wniosku o zaproszenie:

 

  • potwierdzenie, że ma Pani dom lub mieszkanie, np. akt notarialny, odpis z księgi wieczystej,
    potwierdzenie, że ma Pani pracę lub inne źródło stałego dochodu, np. renta, emerytura,
    zgodę współwłaściciela mieszkania lub domu, że taki i taki cudzoziemiec może w takim i takim terminie przebywać w tym lokalu; zgoda musi obejmować z dokładnością co do dnia ten sam termin, co zaproszenie,
    wyciąg z banku z aktualnym stanem konta,
  • opłatę za wydanie zaproszenia – 27 zł.

 

Potrzebne są ksera i oryginały tych dokumentów. Pani zabiera tylko ksera, ale oryginały są do wglądu. Może Pani wysłać te dokumenty do Wydziału ds. Cudzoziemców u swojego wojewody pocztą (wysyła Pani wówczas wniosek + ksera ww. dokumentów) lub też złożyć je osobiście u wojewody (zabiera Pani ze sobą ksera i oryginały do wglądu).


Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Po otrzymaniu zaproszenia wysyła je Pani do cudzoziemca, którego chce Pani zaprosić (lub też w inny sposób je Pani tej osobie przekazuje), wraz z niżej wymienionymi dokumentami:

 

  • zaproszeniem z czerwoną pieczęcią urzędową
    potwierdzeniem, że ma Pani dom lub mieszkanie, np. akt notarialny, wypis z księgi wieczystej
    potwierdzeniem, że ma Pani pracę lub inne źródło stałego dochodu, np. rentę, emeryturę
    zgodą współwłaściciela mieszkania lub domu na pobyt cudzoziemca w tym lokalu
    wyciągiem z banku z aktualnym stanem konta

 

Czyli w zasadzie to samo, co dawała Pani w urzędzie razem z wnioskiem o zaproszenie. Za granicę wysyła Pani oczywiście ksera (nie oryginały). Na podstawie tych dokumentów cudzoziemiec wyrabia sobie wizę w Konsulacie RP w kraju pobytu cudzoziemca.

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Prezentowana opinia prawnika nie zawiera odpowiedzi na dodatkowe pytania klienta i dlatego może nie wyczerpywać w pełni omawianego zagadnienia. Często dopiero dzięki dodatkowym pytaniom i odpowiedziom można uzyskać kompletną poradę prawną. Podkreślamy, że w naszym serwisie można zadawać dodatkowe pytania bez ograniczeń czasowych i ilościowych.

wersja do druku drukuj

Komentarze (0):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • 4 - siedem =

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

»Podobne materiały

Ślub z cudzoziemcem (Nepalczykiem) – jakie dokumenty będą potrzebne?

Chciałabym zawrzeć związek małżeński z mężczyzną z Nepalu. Zależy nam na ślubie cywilnym w Polsce. Jakie dokumenty i procedury musimy przejść, żeby wziąć ślub? Narzeczony mieszka w tej chwili w Danii, ma wizę ważną do grudnia 2011.

Zezwolenie na pobyt stały cudzoziemca – męża Polki

Wyszłam za mąż za obywatela Nigerii, ślub jest już zarejestrowany w Polsce. Niebawem mąż przyjeżdża do mnie (ma wizę czasową). Chcemy, by w tym czasie uzyskał pozwolenie na pobyt i pracę, gdyż zamierzamy mieszkać na stałe w Polsce. Jakie powinniśmy spełnić warunki, by uzyskać wszelkie zgody?

 

Przedłużenie wizy z powodu ciąży

Moja narzeczona (nie jest Polką) dostała wizę polską na 30 dni. Nie wystarczy nam tyle czasu na zawarcie związku małżeńskiego, a sprawa jest pilna, bo narzeczona jest w 6. miesiącu ciąży. Czy jest możliwość przedłużenia wizy na pobyt w Polsce na tej podstawie? Co możemy zrobić?

Porad przez Internet udzielają
prawnicy z dużym doświadczeniem:
Prawnicy

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny
wizytówka Szukamy ambitnego prawnika »