Mamy 10 755 opinii naszych Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Wiza i ubezpieczenie dla męża z Algierii

Autor: Łukasz Marciniak • Opublikowane: 19.03.2019

Za kilka miesięcy planuję zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem Algierii, oboje jesteśmy chrześcijanami. Chciałabym, żeby mój mąż mógł zamieszkać ze mną w Polsce. Czy po uzyskaniu wizy i przyjeździe do Polski mój mąż będzie mógł się starać o pozostanie w Polsce po upływie terminu ważności wizy i czy będzie mógł legalnie podjąć pracę? Być może nie będzie to możliwe od razu. Czy może zostać dołączony do ubezpieczenia zdrowotnego ubezpieczonego małżonka, który jest obywatelem Polski? Jak starać się o prawo do pobytu po upływie terminu ważności wizy i w jaki sposób mój przyszły mąż może być objęty ubezpieczeniem zdrowotnym?


Masz podobny problem? Kliknij tutaj i zadaj pytanie.

Monika Wycykał

»Wybrane opinie klientów

Rewelacja!!! Wszystko bardzo klarownie wytłumaczone. Korzystałem z usług nie jednego prawnika, ale tak przygotowane pismo i objaśnienia jakie otrzymałem wprawiło mnie w zdumienie. Wszystko na najwyższym poziomie!!! Polecam serdecznie i dziękuję całemu zespołowi ePorady24, a w szczególności Panu Karolowi Jokielowi.
Zbyszek
Żadna opinia nie wyrazi mojej wdzięczności dla zespołu ePorady. Moja sprawa wydawała mi się tak skomplikowana, że nie do rozwiązania. Nie wiedziałem, od której strony ją zacząć. Szperając w internecie, natrafiłem na ePorady i okazało się, że moją sprawę można zacząć od strony, której absolutnie bym się nie spodziewał.
Jestem bardzo zadowolony z obrotu sprawy, która mnie dotyczy. Z tak znikomych danych, które przekazałem, otrzymałem pismo tak profesjonalnie napisane, jakby zespół ePorady był moim bardzo dobrym znajomym i znał mój problem tak dobrze jak ja. Dziękuję bardzo i będę polecał wszystkim korzystanie z waszych usług.
Henryk
Bardzo, bardzo dziękuję!!! W ciągu dwóch dni otrzymałam więcej wiadomości na temat mojej sprawy niż w ciągu 2 miesięcy od dwóch adwokatów!!!! Do tej pory dowiadywałam się tylko, jakie prawa ma osoba, która naraziła mnie na ogromne szkody, i jakie konsekwencje grożą mi, jeżeli nie będę respektować tych praw. Nawet odpowiedź na dodatkowe pytanie nastąpiła szybciej i była bardziej wyczerpująca niż trwająca od tygodnia dyskusja na ten temat z moim pełnomocnikiem (teraz byłym). O kosztach nie mówiąc. BARDZO POLECAM!!!
Małgorzata
Widziałem już wiele pozwów, ale sporządzony przez prawnika z eporady24.pl jest prawdziwym majstersztykiem i wyrazem profesjonalizmu. Jasno, konkretnie, przy minimum słów, maksimum treści. Do tego relacja jakości do ceny również znajduje swoje uzasadnienie. Z pełnym przekonaniem wygranej sprawy zanoszę pozew do sądu. Nikomu nie należy życzyć sądowych spraw, ale gdyby zaszła potrzeba, z pełnym przekonaniem mogę polecić eporady24.pl.
Jacek
Powiem tak: cuda załatwiane są od ręki! Na sprawie w sądzie sędzina była zaskoczona tak profesjonalnym i rzeczowym przygotowaniem, a wszystko dzięki ePorady24! Zakończyłem sprawę i wygrałem!!!! Polecam ten serwis i serdecznie dziękuję. Tak sprawnej obsługi mógłby pozazdrościć każdy inny serwis! Prawnicy są na najwyższym poziomie!!! Polecam z całego serca!!!
Zbyszek

Po przybyciu do Polski oraz po zawarciu związku małżeńskiego Pani mąż będzie mógł wystąpić z wnioskiem o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy dla członka rodziny polskiego obywatela (https://udsc.gov.pl/cudzoziemcy/obywatele-panstw-trzecich/chce-przedluzyc-swoj-pobyt-w-polsce/zezwolenie-na-pobyt-czasowy/pobyt-z-rodzina/pobyt-z-polskim-obywatelem/malzonek-oraz-maloletni-pasierb-polskiego-obywatela/). Podstawę prawną w tym przypadku stanowi art. 158 ust. 1 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach. Zezwolenie takie wydawane jest na maksymalnie 3 lata. Następnie można wystąpić o kolejny pobyt czasowy lub pobyt stały, a w dalszej kolejności może starać się o nabycie polskiego obywatelstwa.

 

Proszę mieć na uwadze, że wniosek o pobyt czasowy należy złożyć przed upływem ważności posiadanej wizy! Zarówno pobyt czasowy, jak i stały dla cudzoziemca, który jest małżonkiem polskiego obywatela, daje takiej osobie automatycznie prawo do podejmowania pracy, bez konieczności występowania o dodatkowe pozwolenie.

 

Odnosząc się do kwestii ubezpieczenia. Z publicznej opieki zdrowotnej mogą korzystać cudzoziemcy, którego małżonek jest ubezpieczony i zgłosił członka rodziny do ubezpieczenia. Wynika to z art. 67 ust. 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych: „Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego ma obowiązek zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6. Osoby, które nie zgłaszają się do ubezpieczenia zdrowotnego same, informują podmiot właściwy do dokonania zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego o członkach rodziny podlegających zgłoszeniu do ubezpieczenia zdrowotnego, w terminie 7 dni od dnia zaistnienia okoliczności powodujących konieczność dokonania zgłoszenia. Członkowie rodziny uzyskują prawo do świadczeń opieki zdrowotnej od dnia zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego”.

 

 

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

wersja do druku drukuj

Komentarze (0):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • IV minus trzy =

»Podobne materiały

Ślub z cudzoziemcem (Nepalczykiem) – jakie dokumenty będą potrzebne?

Chciałabym zawrzeć związek małżeński z mężczyzną z Nepalu. Zależy nam na ślubie cywilnym w Polsce. Jakie dokumenty i procedury musimy przejść, żeby wziąć ślub? Narzeczony mieszka w tej chwili w Danii, ma wizę ważną do grudnia 2011.

Zezwolenie na pobyt stały cudzoziemca – męża Polki

Wyszłam za mąż za obywatela Nigerii, ślub jest już zarejestrowany w Polsce. Niebawem mąż przyjeżdża do mnie (ma wizę czasową). Chcemy, by w tym czasie uzyskał pozwolenie na pobyt i pracę, gdyż zamierzamy mieszkać na stałe w Polsce. Jakie powinniśmy spełnić warunki, by uzyska

Przedłużenie wizy z powodu ciąży

Moja narzeczona (nie jest Polką) dostała wizę polską na 30 dni. Nie wystarczy nam tyle czasu na zawarcie związku małżeńskiego, a sprawa jest pilna, bo narzeczona jest w 6. miesiącu ciąży. Czy jest możliwość przedłużenia wizy na pobyt w Polsce na tej podstawie? Co możemy zrobić?
Porad przez Internet udzielają
prawnicy z dużym doświadczeniem:
Prawnicy

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny
wizytówka Szukamy ambitnego prawnika »