Mamy 10 655 opinii naszych Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Obawa przed koniecznością opuszczenia Polski

Autor: Małgorzata Rybarczyk • Opublikowane: 30.07.2014

Jestem Ukrainką, od 9 lat mieszkam w Polsce, gdzie pracuję legalnie. 4 lata temu poślubiłam Polaka. Od roku posiadam status rezydenta długoterminowego, co  wiązało się z długą drogą administracyjną. Obecnie mój mąż zażądał rozwodu, ponieważ poznał inną kobietę. Jestem tym załamana. Nie mamy dzieci. Bardzo obawiam się o moją przyszłość w Polsce. Czy zgoda na rozwód pociągnie za sobą konieczność opuszczenia przeze mnie Polski? To byłoby dla mnie najgorsze. Proszę o poradę, co robić.

Małgorzata Rybarczyk

»Wybrane opinie klientów

Rewelacja!!! Wszystko bardzo klarownie wytłumaczone. Korzystałem z usług nie jednego prawnika, ale tak przygotowane pismo i objaśnienia jakie otrzymałem wprawiło mnie w zdumienie. Wszystko na najwyższym poziomie!!! Polecam serdecznie i dziękuję całemu zespołowi ePorady24, a w szczególności Panu Karolowi Jokielowi.
Zbyszek
Żadna opinia nie wyrazi mojej wdzięczności dla zespołu ePorady. Moja sprawa wydawała mi się tak skomplikowana, że nie do rozwiązania. Nie wiedziałem, od której strony ją zacząć. Szperając w internecie, natrafiłem na ePorady i okazało się, że moją sprawę można zacząć od strony, której absolutnie bym się nie spodziewał.
Jestem bardzo zadowolony z obrotu sprawy, która mnie dotyczy. Z tak znikomych danych, które przekazałem, otrzymałem pismo tak profesjonalnie napisane, jakby zespół ePorady był moim bardzo dobrym znajomym i znał mój problem tak dobrze jak ja. Dziękuję bardzo i będę polecał wszystkim korzystanie z waszych usług.
Henryk
Bardzo, bardzo dziękuję!!! W ciągu dwóch dni otrzymałam więcej wiadomości na temat mojej sprawy niż w ciągu 2 miesięcy od dwóch adwokatów!!!! Do tej pory dowiadywałam się tylko, jakie prawa ma osoba, która naraziła mnie na ogromne szkody, i jakie konsekwencje grożą mi, jeżeli nie będę respektować tych praw. Nawet odpowiedź na dodatkowe pytanie nastąpiła szybciej i była bardziej wyczerpująca niż trwająca od tygodnia dyskusja na ten temat z moim pełnomocnikiem (teraz byłym). O kosztach nie mówiąc. BARDZO POLECAM!!!
Małgorzata
Widziałem już wiele pozwów, ale sporządzony przez prawnika z eporady24.pl jest prawdziwym majstersztykiem i wyrazem profesjonalizmu. Jasno, konkretnie, przy minimum słów, maksimum treści. Do tego relacja jakości do ceny również znajduje swoje uzasadnienie. Z pełnym przekonaniem wygranej sprawy zanoszę pozew do sądu. Nikomu nie należy życzyć sądowych spraw, ale gdyby zaszła potrzeba, z pełnym przekonaniem mogę polecić eporady24.pl.
Jacek
Powiem tak: cuda załatwiane są od ręki! Na sprawie w sądzie sędzina była zaskoczona tak profesjonalnym i rzeczowym przygotowaniem, a wszystko dzięki ePorady24! Zakończyłem sprawę i wygrałem!!!! Polecam ten serwis i serdecznie dziękuję. Tak sprawnej obsługi mógłby pozazdrościć każdy inny serwis! Prawnicy są na najwyższym poziomie!!! Polecam z całego serca!!!
Zbyszek

Rozumiem, że cała sytuacja jest dla Pani bardzo nieprzyjemna, jednak zapewniam, iż nie musi się Pani martwić kwestią rozwodu jako przyczyny obowiązku opuszczenia kraju.

 

Ustawa o cudzoziemcach w art. 72 stanowi:

 

„1. Kartę pobytu wydaje się cudzoziemcowi, który uzyskał:

 

1) zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony;

2) zezwolenie na osiedlenie się;

3) zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE;

4) status uchodźcy;

5) zgodę na pobyt tolerowany;

6) ochronę uzupełniającą.

 

2. Karta pobytu, w okresie jej ważności, potwierdza tożsamość cudzoziemca podczas jego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz uprawnia, wraz z dokumentem podróży, do wielokrotnego przekraczania granicy bez konieczności uzyskania wizy.

 

3. Karta pobytu wydana cudzoziemcowi, który uzyskał:

 

1) zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony, jest ważna przez okres tego zezwolenia;


Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

2) zezwolenie na osiedlenie się, jest ważna 10 lat;

3) zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE, jest ważna 5 lat”.

 

„W karcie pobytu zamieszcza się następujące dane:

 

1) imię (imiona) i nazwisko cudzoziemca oraz imiona rodziców;

2) datę, miejsce i kraj urodzenia;

3) adres zameldowania na pobyt stały lub czasowy; w przypadku braku zameldowania na pobyt czasowy trwający ponad 2 miesiące danych o adresie nie zamieszcza się;

4) obywatelstwo;

5) płeć, wzrost w centymetrach i kolor oczu;

6) numer ewidencyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) – w przypadku gdy został nadany;

7) informację o rodzaju wydanego zezwolenia;

8) adnotację „naukowiec” w przypadku zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony udzielonego na podstawie art. 53 ust. 1 pkt 17 lub 18;

9) adnotację „Niebieska Karta UE” w przypadku zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony udzielonego na podstawie art. 63a;

10) adnotację »uprzednio posiadacz Niebieskiej Karty UE« w przypadku zezwolenia rezydenta długoterminowego UE udzielonego cudzoziemcowi, który posiadał zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony udzielone na podstawie art. 63a”.

 

Sytuacje, w których mogłaby Pani jako rezydent długoterminowy UE, utracić prawo do pobytu na terenie Polski, określone są w sposób szczegółowy i wyczerpujący w art. 69 ustawy, i tak „cofa się zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE, jeżeli:

 

1) nabycie zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego UE nastąpiło w sposób niezgodny z prawem;

2) stanowi on rzeczywiste i poważne zagrożenie dla obronności lub bezpieczeństwa państwa albo dla bezpieczeństwa i porządku publicznego;

3) opuścił terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres przekraczający 6 lat;

4) opuścił terytorium Unii Europejskiej na okres następujących kolejno po sobie 12 miesięcy;

5) uzyskał na terytorium innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE”.

 

Na liście tej nie ma rozwodu z obywatelem polskim. W związku z tym może Pani „spać spokojnie”, bowiem nie ma obaw, by groziła Pani utrata statutu rezydenta.

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Prezentowana opinia prawnika nie zawiera odpowiedzi na dodatkowe pytania klienta i dlatego może nie wyczerpywać w pełni omawianego zagadnienia. Często dopiero dzięki dodatkowym pytaniom i odpowiedziom można uzyskać kompletną poradę prawną. Podkreślamy, że w naszym serwisie można zadawać dodatkowe pytania bez ograniczeń czasowych i ilościowych.

wersja do druku drukuj

Komentarze (0):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • 2 + IX =

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

»Podobne materiały

Nabycie obywatelstwa polskiego

Moja córka wyszła za mąż za Włocha. Małżeństwo mieszkało we Włoszech. W 2007 r. córka urodziła syna, a po jakimś czasie zmarła. W chwili śmierci nie posiadała jeszcze obywatelstwa włoskiego. Czy syn mojej córki może uzyskać obywatelstwo polskie? Zięć powiedział mi, że u

Dokumenty wymagane po stronie ukraińskiej i polskiej do zawarcia związku małżeńskiego

Jestem rozwódką. Przed rokiem poznałam obywatela Ukrainy, również po rozwodzie, i niedawno postanowiliśmy się pobrać. Mój partner obecnie przebywa na Ukrainie, ale związek małżeński chcielibyśmy zawrzeć w Polsce i tu razem zamieszkać, a więc chodzi o pobyt stały. Właśnie wysłał

Nadanie obywatelstwa polskiego obywatelowi Tajlandii

Jestem Polką, a mój mąż obywatelem Tajlandii. W Polsce ma już drugą kartę stałego pobytu, ponownie wydaną na 10 lat. Co jest potrzebne do ubiegania się przez niego o obywatelstwo polskie i paszport? Czy posiadając kartę pobytu, może ze mną wyjechać do Anglii i tam pracować, a nawet k
Porad przez Internet udzielają
prawnicy z dużym doświadczeniem:
Prawnicy

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny
wizytówka Szukamy ambitnego prawnika »