Mamy 10 655 opinii naszych Klientów
Zadaj pytanie » Zadaj pytanie »

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Legalizacja pobytu w Polsce

Autor: Iryna Kowalczuk • Opublikowane: 10.10.2012

Mój narzeczony pochodzi z Litwy. Od 10 lat nielegalnie mieszka i pracuje w Polsce. Mamy dwoje dzieci (2 i 4 lata), narzeczony nas utrzymuje. Brał udział w bójce (trafił do aresztu na dwa dni) i wtedy wyszło na jaw, że przebywa w kraju nielegalnie. Dostał nakaz opuszczenia kraju, ale nie zastosował się do niego. Nie ma już też ważnego paszportu. Bardzo boimy się o naszą przyszłość, chcemy wziąć ślub i zapewnić dzieciom normalne życie. Czy i jak narzeczony może starać się o legalizację pobytu w Polsce?

 

Iryna Kowalczuk

»Wybrane opinie klientów

Rewelacja!!! Wszystko bardzo klarownie wytłumaczone. Korzystałem z usług nie jednego prawnika, ale tak przygotowane pismo i objaśnienia jakie otrzymałem wprawiło mnie w zdumienie. Wszystko na najwyższym poziomie!!! Polecam serdecznie i dziękuję całemu zespołowi ePorady24, a w szczególności Panu Karolowi Jokielowi.
Zbyszek
Żadna opinia nie wyrazi mojej wdzięczności dla zespołu ePorady. Moja sprawa wydawała mi się tak skomplikowana, że nie do rozwiązania. Nie wiedziałem, od której strony ją zacząć. Szperając w internecie, natrafiłem na ePorady i okazało się, że moją sprawę można zacząć od strony, której absolutnie bym się nie spodziewał.
Jestem bardzo zadowolony z obrotu sprawy, która mnie dotyczy. Z tak znikomych danych, które przekazałem, otrzymałem pismo tak profesjonalnie napisane, jakby zespół ePorady był moim bardzo dobrym znajomym i znał mój problem tak dobrze jak ja. Dziękuję bardzo i będę polecał wszystkim korzystanie z waszych usług.
Henryk
Bardzo, bardzo dziękuję!!! W ciągu dwóch dni otrzymałam więcej wiadomości na temat mojej sprawy niż w ciągu 2 miesięcy od dwóch adwokatów!!!! Do tej pory dowiadywałam się tylko, jakie prawa ma osoba, która naraziła mnie na ogromne szkody, i jakie konsekwencje grożą mi, jeżeli nie będę respektować tych praw. Nawet odpowiedź na dodatkowe pytanie nastąpiła szybciej i była bardziej wyczerpująca niż trwająca od tygodnia dyskusja na ten temat z moim pełnomocnikiem (teraz byłym). O kosztach nie mówiąc. BARDZO POLECAM!!!
Małgorzata
Widziałem już wiele pozwów, ale sporządzony przez prawnika z eporady24.pl jest prawdziwym majstersztykiem i wyrazem profesjonalizmu. Jasno, konkretnie, przy minimum słów, maksimum treści. Do tego relacja jakości do ceny również znajduje swoje uzasadnienie. Z pełnym przekonaniem wygranej sprawy zanoszę pozew do sądu. Nikomu nie należy życzyć sądowych spraw, ale gdyby zaszła potrzeba, z pełnym przekonaniem mogę polecić eporady24.pl.
Jacek
Powiem tak: cuda załatwiane są od ręki! Na sprawie w sądzie sędzina była zaskoczona tak profesjonalnym i rzeczowym przygotowaniem, a wszystko dzięki ePorady24! Zakończyłem sprawę i wygrałem!!!! Polecam ten serwis i serdecznie dziękuję. Tak sprawnej obsługi mógłby pozazdrościć każdy inny serwis! Prawnicy są na najwyższym poziomie!!! Polecam z całego serca!!!
Zbyszek

W przedstawionej przez Panią sytuacji jedynym wyjściem będzie skorzystanie z uchwalonej niedawno ustawy o abolicji dla cudzoziemców*. Daje ona możliwość legalizacji pobytu w Polsce niektórym cudzoziemcom, którzy przebywają obecnie w Polsce nielegalnie. Złożenie wniosku o abolicję jest możliwe od 1 stycznia do 30 czerwca 2012 roku. Wnioski złożone po tym terminie nie będą rozpatrywane.

 

Zgodnie z ustawą o zalegalizowanie pobytu niektórych cudzoziemców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zmianie ustawy o udzielaniu cudzoziemcom ochrony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i ustawy o cudzoziemcach (zwanej ustawą abolicyjną) Pani narzeczony może zalegalizować pobyt na terytorium Polski, jeżeli na dzień dzisiejszy przebywa w Polsce nielegalnie.

 

Zgodnie z art. 1 tej ustawy „o legalizację pobytu mogą wnioskować trzy grupy cudzoziemców przebywających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

 

1) nieprzerwanie co najmniej od dnia 20 grudnia 2007 r., których pobyt na tym terytorium w dniu wejścia w życie ustawy jest nielegalny;

2) nieprzerwanie co najmniej od dnia 1 stycznia 2010 r., którym przed tym dniem została wydana ostateczna decyzja o odmowie nadania statusu uchodźcy, zawierająca orzeczenie o wydaleniu, i których pobyt na tym terytorium w dniu wejścia w życie ustawy jest nielegalny;

3) wobec których w dniu 1 stycznia 2010 r. trwało postępowanie w sprawie nadania statusu uchodźcy wszczęte na skutek kolejnego wniosku”.


Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Z tak zwanej abolicji mogą skorzystać tylko ci cudzoziemcy, którzy należą do którejś z powyższych grup i posiadają dokument tożsamości.

 

Wniosek o abolicję będą też mogły złożyć osoby przebywające w aresztach deportacyjnych, które spełniają jeden z powyższych warunków. W kontekście abolicji pobyt tych osób w Polsce będzie traktowany jako nielegalny.

 

Decyzja o udzieleniu zezwolenia, o którym mowa w art. 3 ust. 1 ustawy, powoduje wygaśnięcie decyzji o zobowiązaniu do opuszczenia terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, decyzji o wydaleniu z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zawartych w innych decyzjach orzeczeń o zobowiązaniu do opuszczenia terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub orzeczeń o wydaleniu z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

 

Aby starać się o abolicję, czyli legalizację pobytu w Polsce, należy złożyć wniosek na formularzu dotyczącym uzyskania zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony.

 

Zgodnie z ustawą abolicyjną cudzoziemiec powinien, składając wniosek o abolicję, posiadać ważny paszport.

 

W opinii Urzędu do Spraw Cudzoziemców (który w abolicji jest organem II instancji) w szczególnych przypadkach honorowane powinny być także inne dokumenty: paszport nieważny, ważne lub nieważne: polska karta pobytu, prawo jazdy, legitymacja szkolna albo studencka. Istotne w opinii Urzędu jest, aby dokument pozwalał na ustalenie tożsamości cudzoziemca.

 

Musi Pani wiedzieć, że decyzję w sprawie uznania lub nieważnego paszportu Pani narzeczonego będzie podejmował urząd wojewódzki rozpatrujący konkretny wniosek (jako organ I instancji).

 

Pani narzeczony nie będzie musiał spełniać żadnych dodatkowych warunków, będzie musiał jedynie wykazać wymagany pobyt w Polsce – zgodnie z wymogami trzech kategorii opisanych powyżej.

 

Warto wiedzieć że Pani narzeczony przy składaniu wniosku będzie musiał złożyć odciski palców. Jeśli tego odmówi, jego wniosek będzie pozostawiony bez rozpoznania.

 

Składając wniosek o abolicję, trzeba będzie wnieść opłatę skarbową w wysokości 340 złotych. Dowód zapłaty należy dołączyć do wniosku. Informację o właściwym numerze konta można uzyskać w urzędzie wojewódzkim, w którym Pani narzeczony zamierza składać wniosek.

 

Po uzyskaniu zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w Polsce trzeba będzie również zapłacić za kartę pobytu (50 złotych).

 

Osobie, której przyznana będzie legalizacja pobytu w Polsce w ramach abolicji, anulowane będą wcześniejsze decyzje o wydaleniu i zobowiązania do opuszczenia kraju (temu służy m.in. procedura oddawania odcisków palców).

 

Warto wiedzieć że Urząd jest zobowiązany odmówić abolicji cudzoziemcowi, gdy:

 

  • jego dane zostały w pisane do systemu SIS przez inne państwo niż Polska;
  • cudzoziemiec podał w trakcie procedury fałszywe informacje, przedstawił fałszywe dokumenty;
  • wymagają tego względy bezpieczeństwa i porządku publicznego;
  • został wpisany do wykazu cudzoziemców niepożądanych na terytorium Polski ze względów bezpieczeństwa.

 

We wniosku o legalizację pobytu w Polsce Pani narzeczony musi uzasadnić swój pobyt w Polsce (rodzina, dzieci, praca itp.). Od uzasadnienia wniosku będzie zależeć, czy organ przychyli się do wniosku, nie zważywszy na okoliczność, iż Pani narzeczony był już karany w Polsce. Należy zatem wskazać we wniosku, iż Pani narzeczony posiada w Polsce dwoje dzieci (warto dołączyć ich akty urodzenia) oraz że chce swoją przyszłość związać z Panią poprzez zawarcie związku małżeńskiego.

 

 

 

 

* Stan prawny z dnia 23.04.2012 r.

 

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj i zapytaj prawnika >>

 

Prezentowana opinia prawnika nie zawiera odpowiedzi na dodatkowe pytania klienta i dlatego może nie wyczerpywać w pełni omawianego zagadnienia. Często dopiero dzięki dodatkowym pytaniom i odpowiedziom można uzyskać kompletną poradę prawną. Podkreślamy, że w naszym serwisie można zadawać dodatkowe pytania bez ograniczeń czasowych i ilościowych.

wersja do druku drukuj

Komentarze (0):

Uwaga!
Szanowni Państwo!
Nasi prawnicy nie odpowiadają na pytania zadawane w formie komentarza pod tekstem. Jeśli chcą Państwo powierzyć swój problem naszym prawnikom, prosimy kliknąć tutaj >>

  • III plus dwa =

Indywidualne Porady Prawne

Masz podobny problem?
Opisz nam go i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

»Podobne materiały

Nielegalny pobyt obywatela Ukrainy w Polsce – jak zawrzeć związek małżeński?

Jestem w związku nieformalnym z obywatelem Ukrainy przebywającym w Polsce nielegalnie. Chcielibyśmy zacząć żyć normalnie, bez strachu, z godnością. Język polski mój partner zna bardzo dobrze. W jaki sposób możemy zalegalizować jego pobyt w Polsce? Jeśli nie możemy, to czy jest możli

Legalizacja ślubu z obywatelem USA i jego prawa po przyjeździe do Polski

Córka wzięła w Stanach ślub z obywatelem USA. Obecnie oboje chcą zamieszkać w Polsce. Czy potrzebna jest legalizacja małżeństwa? Jakie dokumenty są potrzebne, by zawrzeć w Polsce ślub cywilny? Jakie prawa będzie miał w Polsce zięć? Czy musi on starać się (jak to się załatwia?) o

Jak uzyskać zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego WE na terytorium Polski?

Moj narzeczony pochodzi z Kamerunu i planujemy wziąć ślub w jego kraju. Obecnie mieszkam w UK. Narzeczony został deportowany z UK za fałszywy dowód osobisty, którego używał w celu uzyskania pracy. Jak długo nam zajmie otrzymanie dla niego statusu rezydenta długoterminowego, jeżeli p

Zezwolenie na zamieszkanie

Mieszkam za granicą. Poznałam tu mężczyznę, w którym się zakochałam, jednak nie jest on obywatelem Unii Europejskiej. Chcemy razem osiedlić się w Polsce. Jakie kroki powinniśmy podjąć? Czy zawarcie małżeństwa ułatwiłoby uregulowanie sprawy pobytu i uzyskanie zezwolenia na zamieszka

Rozwód a starania o polskie obywatelstwo

Moja znajoma, obywatelka kraju spoza Unii Europejskiej, mieszka od pięciu lat w Polsce (ma kartę stałego pobytu i zezwolenie na osiedlenie się). Od pięciu lat jest także zamężna z obywatelem Polski (mają dwóch synów). Ma zamiar rozstać się z mężem; czy rozwód przeszkodzi je

Legalizacja pobytu cudzoziemca

Moje pytanie dotyczy legalizacji pobytu cudzoziemca. Na podstawie zaproszenia wystawionego na pół roku sprowadziłam do kraju obywatela Kazachstanu, z którym jestem związana. Ważność jego wizy kończy się za trzy tygodnie. Mieszkamy razem i chciałabym przedłużyć jego pobyt w Polsce (na r

Zameldowanie ukraińskiego małżeństwa

Mieszkamy na Ukrainie, jesteśmy małżeństwem. Kupiliśmy mieszkanie w Polsce. Co mamy zrobić, by móc w nim zamieszkać i zameldować się jako małżeństwo?

Prawo do pobytu Ukrainki w Polsce po porodzie

Jestem obywatelką Ukrainy, pracuję w Polsce od 10 lat, mam kartę czasowego pobytu do końca października. Obecnie jestem w ciąży z Polakiem, z którym nie jestem w związku małżeńskim. Uzna on dziecko, ale ślubu nie weźmiemy. Czy będę miała prawo do pobytu w Polsce po porodzie? Będąc

Pobyt w Polsce rezydenta

Posiadam obce obywatelstwo, ale wkrótce minie 5 lat mojego nieprzerwanego pobytu w Polsce. Obecnie pracuję na umowę, mam mieszkanie w Warszawie, ale zostałem delegowany z pracy do innego miasta. Czy mogę starać się o uzyskanie karty rezydenta WE? Czy mogę operować adresem mieszkania, podaj

Straż graniczna zatrzymała imigranta – czy może starać się o pobyt tolerowany?

Mój wujek musiał wyjechać z Wietnamu z przyczyn politycznych. W Polsce przebywa nielegalnie, ostatnio zatrzymała go straż graniczna. Czy może starać się o pobyt tolerowany w naszym kraju?

Prawa w Polsce męża – obywatela USA

Mój mąż jest obywatelem USA. Czy przyjeżdżając do Polski, mąż musi mieć wizę? Czy może się zameldować w Polsce? Czy może wykupić ubezpieczenie, które będzie obowiązywało na terenie państw UE? Mieszkamy obecnie w Niemczech. Mam nadzieję, że jeśli mąż będzie na stałe zameldo

Jak zalegalizować swój pobyt w Polsce?

W 2012 r. urodziłam dziecko, a rok później wyszłam za mąż za ojca naszego dziecka. Tuż po ślubie skończyła mi się wiza na pobyt w Polsce i niestety nic z tym problemem nie zrobiłam… Jak zalegalizować swój pobyt w Polsce? Mam szansę na legalną pracę, ale nie mam wizy, zam

Zaproszenie dla mieszkańca Afganistanu

Co musi mi przesłać osoba, którą chcę zaprosić i gdzie ja muszę załatwiać zaproszenie? Osoba ta jest mieszkańcem Afganistanu.

Prawo przebywania Rosjanki na terenie Polski

Posiadam kartę stałego pobytu w Polsce, bo moja matka przed laty przeprowadziła się tu razem ze mną. Kontaktu z matką już nie mam, mieszkam w Rosji, ale do Polski przyjeżdżam dość często – do rodziny i znajomych. Nie mam meldunku. Jak mogę zachować swoją kartę, czy dobrym pomys
Porad przez Internet udzielają
prawnicy z dużym doświadczeniem:
Prawnicy

Zapytaj prawnika

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje!
Wycenę wyślemy do 1 godziny
wizytówka Szukamy ambitnego prawnika »